Peste 80 de elevi din Bistrița-Năsăud au ieșit astăzi în stradă, în fața Palatului Administrativ, pentru a protesta împotriva modificărilor aduse sistemului de burse. Acțiunea a fost organizată de Consiliul Județean al Elevilor și a fost autorizată.
”De ce, dece și bursele?”, ”Fără burse, fără carte, România merge în spate!”, ”Guvern de carton cu minciuni pe megafon!”, ”Ați promis transparență, ne tratați doar cu indiferență!”, ”Bursa noastră de hârtie ne aruncă în sărăcie!”, ”Burse tăiați, copiii sunt abandonați!”, au scandat elevii care au ieșit în stradă, în fața Palatului Administrativ.
”Timpul a fost foarte scurt și noi nu am reușit să avem o bază de date exactă cu cei care riscă să piardă bursele, dar știm că foarte mulți elevi vor fi afectați, inclusiv din cercul nostru. De aceea, nu credem că măsurile care vor a fi luate vor fi echitabile fiindcă vor fi discrepanțe între cine va primi bursa de merit și cine nu, de asemenea vor fi afectate bursele sociale și de excelență olimpică. Înțelegem că există nevoia de bani la buget, însă considerăm că măsurile trebuie să fie luate transparent și să fie consultare publică”, a spus Alexandra Florina Gherasim, președintele Consiliului Județean al Elevilor.
”Noi protestăm nu neapărat pentru că se taie bursele, ci pentru faptul că nu am fost consultați în legătură cu această decizie, nici noi, nici studenții. Nu avem o situație clară cu numărul de elevi din județ care urmează să își piardă bursele, dar este posibil ca jumătate, poate chiar trei sferturi să fie în această situație și mă refer la cei care au mediile de peste 9.50”, a spus Alin Saicu, vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud.
Întrebat dacă și profesorii erau, în unele cazuri mai indulgenți cu elevii și le acordau note mai mari ca să nu piardă bursele, el a răspuns: ”Situația diferă de la un caz la altul. Din păcate, în România, sistemul de evaluare nu este obiectiv. Avem nevoie de o standardizare pentru ca fiecare elev să poată obține bursă indiferent unde învață, la cel mai bun liceu sau la o școală din mediul rural. Noi însă considerăm că nu au existat favorizări”.
Elevii cu care am stat de vorbă ne-au spus că banii primiți lunar i-au folosit pentru nevoile lor, cei de la țară care stau în chirie sau în internat pentru plata întreținerii, iar cei din oraș pentru micile lor cheltuieli zilnice.
Prefectul Teofil Cioarbă a venit să discute cu elevii și a invitat o delegație din partea lor să prezinte revendicările protestatarilor.
Bursa de merit – obținută până acum de toți elevii care au avut media anuală peste 9.50 era de 450 de lei lunar, bursa de reziliență acordată celor cu media peste 9.00 de de 300 de lei lunar, bursa socială tot de 300 de lei lunar.
Prim-ministrul Ilie Bolojan a justificat reconfigurarea sistemului de burse prin necesitatea de a echilibra cheltuielile în contextul creșterii spectaculoase a fondului burselor în ultimii ani.
Propunerea Guvernului prevede modificarea modalităţii de calcul a fondului de burse, prin trecerea de la 10 % din salariul minim brut la 10 % din salariul minim net. Aceasta ar conduce la o diminuare de peste 40 % a fondurilor disponibile pentru burse.
Sunt mândru de voi, dragi copii.
Aparati-va drepturile, chiar și în strada, protestând la adresa celor care iau decizii împotriva voastra. Sunteți un exemplu de urmat de toată societatea.
Bravo vouă!
In clasa fiului meu, 14 copii dintr-un total de 27 au avut medii intre 9,50 si 10. S-au bucurat toti crezand ca vor primi burse anul viitor. Ei, daca se acorda doar la 15% dintre ei, inseamna ca vor primi doar 4 copii, adica 2 cu media 10 si urmatorii 2 cu 9.94. Restul… nimic.
Aveti invatamant gratuit timp de minim 15 ani, dar se pare ca asta nu v-a adus nimeni la cunostinta. Ar fi bine sa ramana doar bursele sociale si cele de excelenta olimpica/performanta in concursuri, iar fuga dupa note mari sa inceteze.
Au ajuns toti sa aiba medii peste 9 si sa primeasca burse intrucat a scazut EXTREM de mult nivelul de dificultate. Am ajuns de fapt sa premiem mediocritatea. La un nivel de dificultate de acum 20-30 de ani, nivelul real al multora din cei cu medii peste 9 ar fi undeva in jur de 6-7.
Cred că propunerile guvernului corectează o mare greșeală_aceea de a acorda burse la 30%dintre elevi. În felul acesta bursierii erau de nota 7.
În plus s_a creat o goană după note mari de neimaginat:părinți care sunau profesorii acasă și cereau un 10,doi de 10…chiar 4 note de 10 pt ca odrasla să primească bursă.
Revendicările elevilor pt burse vin in contradicție cu petrecerile aniversare (nu doar la majorat) pe care le oferă părinții. Acestea au devenit adevărate nunți, de peste 100 de persoane.
Sunt multe alte aberații la care ar fi necesară o clarificare a relației școală _părinți.
Nu este locul aici pt astfel de exemple dar ISJ ar putea cere o anumită atitudine comună a școlii și părinților vizavi de multe aberații privind drepturile și obligațiile față de școală.
Nu sunt bani de burse și nici de pensii pentru că Nicușor și Bolojan cumpără de 2 miliarde de euro rachete Mistral de la francezi ca să le doneze la ucrainieni. Ăsta e doar începutul, 5% din PIB (18 miliarde de euro), se duc pe armament. Ne blindăm de arme de parcă ne temem de Marea Neagră. Putin mai are un pic de treabă în Ucraina, nu are absolut nici o treabă cu noi!
@Ovidiu F.
ferească dumnezău .. ieșiți bă AUR-iștilor din peisaj că e gata povestea!
ați pierdut stați dracu`n banca voastră! turul 2, Georgescu, Simion francezul analfabet, case la 35.000 EU, Peșchir, Pian, interlopi
auzi la el ”cumpără Nicușor și Bolojan rachete pentru Ucraina” ..
Atunci să desființăm și armata dacă singura amenințare e Marea Neagră. La ce să mai plătească statul atâția tineri de care au nevoie firmele private plus o droaie de rezeviști cu pensii speciale?
Anul trecut dupa recalculare pensiile au crescut in medie cu 22%. Foarte bine ca ne inarmam. Cand erai tu in PNL, banii de armament mergeau in tablourile generalilor.
Nu sunt nici eu de acord neaparat cu consumul banilor pe armament cand tara noastra arde, mai ales pentru ca se doneaza Ucrainei, dar in acelasi timp ma gandesc ca este ca o investitie. Cat timp ramane Ucraina in picioare e bine pentru noi. Cand o sa pice Ucraina posibil sa ne fi dorit sa fi facut tot ce ne-a stat in putinta sa o tinem in picioare. La cum decurge lumea si relatia dintre conducatorii lumii, putin probabil sa ne apere cineva in caz ca se activeaza articolul. Legat de burse, parerile sunt impartite. Acum ceva ani se premiau primii 3 pentru rezultate exceptionale intr-o perioada in care se facea scoala adevarata, nu puteai pacalii. Cum a zis cineva pe aici, cei mai buni de acum sunt de 7-8 daca luam perioada de atunci. Suntem poporul cu cel mai mare grad de analfabetism functional din UE, multi profesori nu sunt in stare sa isi asigure ei postul de titulari, trebuie sa vedem si partea asta si sa vedem pana unde se intind meritele. Desigur, toate aceste reduceri in timp ce de pensiile speciale nesimtite nu se atinge nimeni. Unde este dreptatea pe care dl. Bolojan vrea sa o prezinte? Care este suferinta tuturor? Cand pensiile speciale sunt eliminate, abia atunci putem vorbi de dreptate, pana atunci e aceeasi Marie cu alta palarie. Problema este ca suntem luati de fraieri si nu vine nimeni cu o explicatie in privinta asta. Latul se strange, poporul nu mai duce mult.
Țineți-vă pe poziții, fiți consecvenți cu manipularea , că va veni și timpul vostru!
Apa la moară v- o asigurăm noi , cei care ne imaginăm că v am bătut la alegeri!
@Ovidiu Florean
😃😃😃….. asta a fost bună, ai inceput pășind firm la începutul comentariului iar spre sfârșit te-ai dezumflat….a pierit energia vocală.
Îi va da Occientul dreptul Kremlinului să se extindă și să ocupe atâta cât ăștia vor….doar la Monopoly!!!
Din partea mea, så le des buse de 1000 de euro (impozabil) tuturor studentilor +18 ani, așa cum e în Danemarca. Până și studenții veniți din alte țări UE (printre care România primesc bursa .
Inclusiv copiii mei, unul e student la Medicină , celălalt e la Axademia de Poliție. 1000 euro fiecare, ca și copiii emigrantilor să poată rupe mostenirea sociala!
Eu ii puteam tine pe la școli, 6 ani la medicină?
Dar, guvernul nu poate da înapoi!
Nu e doar o batalie, e o batalie care decide viitorul reformelor care vor urma.
Dacă da înapoi poate să-și dea demisia , înseamnă ca nu va face nimic , nici reforma teritorială, nici reforma pensiilor speciale, nu va interzice pensionarea înainte de 65 ani.
Pentru mine e clar! Dacă cedează sunt terminați!
A da burse DE MERIT la 30% din copii înseamnă a încuraja mediocritatea și lipsa competiției, adică tocmai ceea ce ar trebui combătut.
Învățământul gratuit înseamnă deja o cheltuială publică relevantă, chiar dacă se face inutil pentru mii de copii care fac liceul de silă, fără a avea vocație, tragere de inimă sau interes.
Cred că 10 clase gratuite și obligatorii ar fi de ajuns și ar scădea cheltuielile – pentru a ne permite apoi recompensarea celor cu adevărat merituoși.
Legea actuala prevede faptul ca bursele se acorda PESTE 9,50 in limita a 30% din elevii unei clase. În comentariul de mai sus vorbiți doar prostii iar 22 de alți cititori va dau dreptate. Peste 9,50 este mediocritate? Pe semne ați avut 10 media anilor de liceu și ați participat și la vreo 5-6 olimpiade naționale. Lăsați bursele elevilor și studenților in pace.
Vedeți de pensii speciale, sporuri dubioase, cheltuieli inutile.
Da, peste 9.50 a ajuns sa fie mediocritate. La evaluarile nationale cine ia sub 6-7 ar trebui incadrat la handicap mental. Acum 20-30 de ani munceai serios pentru nota 7, iar peste 9 la matematica de exemplu trebuia sa rezolvi probleme de geometrie grele, incomparabil cu nivelul de azi.
stimabile Bistrițean, pragul de 9,5 ar trebui să fie de fapt o limită minimă până la care elevul să se poată înscrie în “cursa” pentru numărul de burse alocate per clasă, exact așa cum este în mediul universitar (nota 7,50 -prag minim), și nu un prag care să îți aducă automat o bursă “de merit”. Dacă se dorește a ajuta elevii și familiile acestora atunci să se mărească alocațiile, nu să aducem meritul la “rang” de mediocritate.
În urmă cu mai puțin de un deceniu, nici nu puteam îndrăzni să mă gândesc ca elev la bursă “de merit” având mai tot timpul peste 9,50 iar alocația era undeva la 84 de lei lunar. La licență, din 90 de studenți eram eligibili pentru bursă toți cei cu medii mai mari de 7,50 însă doar primii 10 în ordinea rezultatelor primeam bursă (deci un procent de 11% din numărul total de studenții din acel an de la acea specializare – ultima bursă din fiecare semestru se oprea cam la 9,12 – 9), nu mai zic de master unde doar primul lua bursă.
Sunt la rându-mi solidar cu protestul elevilor și (mai ales) al studenților (unde cheltuielile sunt cu totul altele) dar să îndrăznim să ținem cont de decență în analiză și să observăm anomaliile situației. Militați pentru majorarea alocațiilor pentru că într-adevăr costul vieții este unul apăsător pentru multe familii cu copii însă haideți să răsplătim cum se cuvine excelența și performanța și să nu le bagatelizăm conținutul.
România se jupoaie singură!
Guvernul taie pensii și burse ca să-și umfle conturile cu miliarde pe rachete inutile.
Ovidiu Florean spune adevărul pe care clasa politică îl ascunde – cine îi dă dislike, susține hoția!
Români, treziți-vă! Nu mai lăsați să vă fure viitorul în numele unor războaie străine!
Asistam de 30 de ani cum politicienii cheltuie banul public in toate directiile doar pt voturi.Pana azi nu a mai avut nimeni curajul sa taie din privilegii! Un politician care se lupta sa reduca costurile are tot sprijinul meu.
Cu bugetul anual de la gloria de 20 milioane de euro s-ar plăti foarte multe burse, dar prioritățile sunt altele.
Din burse nu iese parandarat, în timp ce la gloria este o adevărată haita de lupi (conform mascotei).
Elevii sa facă o petiție pentru desființarea gloriei. La vremurile actuale nu ne mai permitem astfel de aberatii.
cetățene bistrițan!
Notele (mediile – în medie se ascunde mediocritatea!) despre care vorbiți nu spun nimic.
Ele sunt o vânare de vânt.
Vedeți ce e a scris mai sus doamna profesoară – credibil și de bun simț.
Nu ne mai aburiți cu standardele înalte, când 50% dintre absolvenții de liceu sunt analfabeți funcțional.
Sper să nu fiți printre ei, deși există suspiciunea rezonabilă – cum se zice!
Ovidiu Florian e cumva “ceacanaul” care înainte de a veni Radu Moldovan la CJ era angajat la Consiliul Județean?? Acel Ovidiu Florean care nu a avut nimic de comentat cât a luat bani de la stat CJ?? Acel Ovidiu Florea ales pe liste PNL la senat și acum taseist la AUR??? Asta da demnitate!!
Bă Mihai, tu ești zero barat în comparație cu Florean, dar postezi. Omul ăsta e singurul politician asumat din județul ăsta care spune lucrurilor pe nume. Când PNL a cotit-o la stânga pe blat cu PSD, și-a păstrat verticalitatea și consecvența de politician de dreapta. Defectul democrației e că toate nulitățile ca tine au dreptul la opinie. Uită-te pe Facebook-ul lui Florean, să vezi ce studii are. Neam de neamul tău n-a văzut așa ceva. Habar nu ai ce înseamnă ceacanâu, încearcă cu dex-ul dacă știi ce-i ăla. Ceacanăi sunt ăia fără școală, ca tine Mihai, tu nici a scrie nu știi. Ești vai mama ta, trudă!
Studiile de inginer ale lui Florean l-au recomandat pentru postul de “director” la serviciul public de paza ca prim loc de munca. Va dati seama cat de penibil sunteti, domnule Bolbos? Unde a profesat Florean ca inginer? Ce realizari are Florean in domeniul absolvit?
@stimabile Alex.
Aveți dreptate cum era pe vremuri.
Dar…ce vina are copilul care are media peste 9.5? Știți dvs ca nu merita acea medie?
De ce dascălul i-a dat o nota atât de mare? Bănuiesc ca o merita. Poate pe alocuri nu. Dar in general nu are cum sa primească note asa de mari dacă nu le merita.
Și cel mai frustrant pentru acești minunați copii (care sunt ai noștri, ai plătitorilor de taxe) este ca regulile sunt schimbate in timpul jocului. Pentru anul scolar/universitar care tocmai s-a încheiat s-a spus clar. Burse peste 9.5. Acum, ca chipurile nu sunt bani, regulile sunt schimbate.
Sa nu va mirați dacă peste 4 ani oamenii vor vota mai masiv schimbarea sistemului. Oricând un Georgescu va pândi o breșa.
Numa’ bine.
Întreb și eu: da când mândrii noștri studenți deștepți și isteți nevoie mare, votau cu două mâini pe tov.profesor Nicușor era bine? Acum că alesul didactic a trecut la tăierea burselor este în regulă? Ce votezi aia ai ori în cazul de față nu mai ai…..
Ai văzut cum se transformă din ioropeni in putiniști și pleava societății?Ce subțire e linia de demarcație?
Bistrițeanule, Florean era director peste 550 de oameni încă din 1998, când pe tine se chinuia să te scoată cu o facultate de 2 lei răposatul Emil Dreptate( Dumnezeu să-l odihnească) și Florin Aluaș. Neamul tău habar nu are ce înseamnă să intri la facultate în ’87 și să faci 5 ani pe bune. Mai bine taci, că-ți deconspiri frustrările și prostia.
Florean era director peste 550 de ingineri in 1998 ca n-am inteles? In neamul meu suntem doar ingineri care au absolvit universitati tehnice grele si care au profesat / inca profeseaza in domeniu. Repet intrebarea. Unde a profesat Florean ca INGINER? Ce experienta profesionala are in domeniul absolvit?