Cultură

Creșterea TVA la cărți îngrijorează scriitorii, editorii și librarii: O prostie!

Festivalul ”Poezia e la Bistrița” a început sub auspiciile temerilor că piața de carte va fi afectată de anunțata creștere a cotei TVA la cărți, de la 9% la 11%, ceea ce stârnește îngrijorare printre scriitori, editori și librari în condițiile în care e codașa Europei la citit.

”Se vor scumpi cărțile, e o o chestiune de aritmetică, însă sub aspect simbolic dă foarte rău această măsură (de creștere a cotei de TVA de la 5% la 9%). Sunt oameni care spun: de ce se mai scot cărți că și așa nu se cumpără? De ce se mai înființează o librărie că și așa nu se mai cumpără cărți? Ce facem atunci? Nu mai stimulăm cumpărătorul de carte să vină și să citească? Trebuie să rezistăm și să ne ținem tari în această situație tristă și îngrijorătoare. Nu rezolvi nimic cu asta, că mărești TVA la cărți. Este o prostie din start! Noi suntem toți în situația elevului de la seral,care se luminează abia după ce se întunecă. Și noi ne dăm seama că suntem într-un impas la nivel general și abia atunci începem să luăm măsuri, în loc să fim mai atenți, mai lucizi și mai solidari cu ce se întâmplă în lumea asta. Prin mărirea TVA la cărți ce coeficient generează în planul posibilei redresări a economiei românești? Nu cred că este ceva semnificativ”, a spus Gavril Țărmure, managerul Centrului Municipal pentru Cultură, cel care a fondat, la Bistrița Editura Charmides.

Decizia Guvernului vine într-un context în care piața de carte din România este oricum una dintre cele mai mici din UE ca volum per capita: ”Eu sper ca cititorii să dea năvală și să cumpere cărți. Și așa din nefericire, în urma statisticilor care s-au făcut despre cititori, România nu era situată pe un loc onorabil. Din contră, era în coada clasamentului. Eu nu cred că, prin majorarea TVA la cărți, Guvernul rezolvă problema deficitului și a sărăciei în care a ajuns România”.

”Suntem îngrijorați de ceea ce se întâmplă pentru că, dacă nu îți publică nimeni cartea și nu o promovează, ea nu există. Pe de altă parte, cartea e un produs economic, legat de cerere și ofertă. Recent a fost închisă, la Timișoara, Librăria La două bufnițe, pe care noi am premiat-o într-una din edițiile trecute ale Festivalului Poezia e la Bistrița și este unul dintre evenimentele cele mai triste care s-au întâmplat în ultimul timp. De acum va fi și mai dificil. Am discutat și cu invitații noștri care simt această presiune care nu e doar în România, ci peste tot în lume și mă refer la presiunea socială, politică, economică. Sigur că, în astfel de momente, te întrebi la ce bun un festival de poezie, iar răspunsul ar fi: poezia sau muzica nu pot salva lumea, nu pot opri războaiele și nu nu pot opri crizele economice, dar pot să te ajute individual să treci mai ușor peste aceste lucruri. Dacă ne-am gândi fiecare la propria noastră lume pe care să încercăm așa cum trebuie în lumea asta mare și largă, ar fi un uriaș câștig”, a spus scriitorul Dan Coman, unul dintre organizatorii festivalului.

Potrivit statisticilor, în 2022, doar 29,5% din români au declarat că au citit cel puțin o carte într-un an, cea mai mică rată din UE.

Cumpărătorii de carte sunt mult mai puțini decât cititorii. Aproximativ 1,3 milioane cumpără anual.

Premierul Ilie Bolojan a anunțat că vom avea doar două cote de TVA, de 11% și 21%. Cota de TVA de 11% va fi pentru energie termică, mâncare, medicamente, cărți și HoReCa. Pentru restul se va aplica TVA de 21%.

În medie, o carte va costa cu 5–6% mai mult, așadar, pentru o carte pe care plătim acum 50 lei vom achita circa 53 de lei.

Etichete

9 comentarii

  • Concurenta este din partea firmelor care vând abonamente audio online, acces nelimitat la 200.000 de cărți / 19 lei/lună cred.
    Așa e și pe Spottyfy , acces la milioane de piese de muzică de toate felurile și podkasturi (talk-show-uri) despre economie, religie , și ce te mai interesează. Tot așa , ieftin, primele trei luni gratuit, vre-o trei la jumătate de preț.
    Artiștii NU câștigă nimic, primesc 0,03 cenți parcă /accesare .
    Câștigă bani doar din concertele live!

    E plin YouTubul de cărți audio, unele făcute bine, ți-e drag să le asculți, altele citite de către AI (sună prost deocamdată) . Ca să fie citite de către o persoană reală, umană costă bani și timp.

    În Danemarca e plin de anticariate, cărți folosite, cu 1 euro , sau 10 cărți cu 5 euro. Sau cărți pe care nu le găsești în librării.
    Sunt edituri multe, cu profil specific fiecare, subvenționate de stat.
    Editură feministă, promovează doar femei scriitor.
    Edituri care promovează imigranții. ……
    Toate cu bani primiți de la statul.
    Erau și edituri comuniste, și poate ca mai sunt încă .
    La fel e și la televiziunea de stat! Fac film “Rezervația” cu o familie bogată care exploatează au pair – ul (bona) copiilor , venită tocmai din Filipine ……
    Propaganda Woke, lupta de clasa, comunism

    7
    7
    • Săracii locuiesc în Ghetou.
      Bogații locuiesc pe malul mării, la nord de Copenhaga, în vile care costă 10 milioane de euro, în “” Rezervație””
      Rezervație :
      2. Întindere redusă din teritoriul unui stat în interiorul căreia au posibilitatea să trăiască anumite grupuri de băștinași, păstrându-și stilul specific de viață.

      Politicienii bistrițeni, unde locuiesc? Tot în rezervație?

      3
      2
  • Mă uit în memoria aplicației de pe telefonul mobil , aparținând bibliotecii, prin care ascult cărți audio gratuit:
    Ultimele cinci pe care le-am ascultat, gratuit!
    F Scott Fitzgerald – Cei frumoși și blestemați
    Boris Pastensk – Dr Zivago
    Henry Thoreau – Walden
    Seneca – Despre scurtimea vieții
    Aldous Huxlei – Minunată lume nouă

    6
    8
  • Anul trecut am cumpărat o carte de la librăria de pe pietonal, mai mult ca sa ajut librăria. O cărticică mai subțirică, care nu costa foarte mult:
    Jose Saramago – Cain , 29,99 lei
    Si de la librăria din piața Mihai Eminescu ,am luat în urmă cu doi ani Vladimir Nabokov- Rege , damă, valet .
    A devenit o tradiție, un obicei să fac acest lucru !
    Nu e mult, o carte pe an, sunt conștient ca nu pot salva bibliotecile de unul singur .

    5
    7
  • @Adrian C! Să înțeleg că ești noul patron al TimpOnline ? Ești penibil! Încearcă să-ți arăți,, inteligența,, in alte locuri! Pe rețelele sociale etc ! Sau pe publicațiile din Danemarca! Parcă ești baba Vanga!😡😡😡

  • @Tudor. !!! Ai dreptate! Românii sunt foarte bogați! Aici vorbesc de prostime! Să știi că se uită la 3 lei !! Probabil te referi la cei cu salarii de jde mii de euro ? Sau cei cu pensii speciale? Jalnic ! Știi câți oameni aleg intre pâine și medicamente? Să știi că și cei săraci citesc!!!

    2
    2
  • Am locuit în Danemarca mulți mulți mulți ani și încă ma mai duc si pot să vă spun că Adrian C fură mult curent. El spune ce vede si înțelege din perspectiva lui de Nicolae ” Labiș ” asta nu înseamnă că este si adevărat 🙄

    2
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

OSZAR »